tiistai 12. helmikuuta 2013

Mielipidepostaus: kissojen vapaanapito

Toiveena oli mielipidepostaus kissojen vapaanapidosta, joten päätin nyt sitten sellaisen väsätä ajankuluksi. Minun kantani on (niin kaupungissa kuin maaseudullakin) jyrkkä ei. Kissoille (ja kaikille muillekin eläimille) tulisi taata mahdollisimman turvallinen elinympäristö, joka ei toteudu jos kissa juoksentelee teillä tietämättömillä autojen ja petoeläinten seassa. Vapaanaulkoilu aiheuttaa haittaa kissalle itselleen, mutta myös muille eläimille ja ihmisille. Juostessaan auton eteen kissa voi aiheuttaa liikenneonnettomuuden. Autoilija voi väistää refleksinomaisesti, moottoripyöräilijä taas voi menettää tasapainonsa ajaessaan kissan päälle tai sitä väistäessään. Ulkokissa voi siis aiheuttaa ihmisen vakavan vammautumisen tai kuoleman.

Maalaistalojen isäntien ja emäntien kissanarvostus on usein heikoin. Monesti kuulee sanottavan: "Kyllä ne on aina pärjännyt", "Ennen vanhaankin pidettiin navettakissoja", "Mitä nyt yhdestä kissasta". Tällainen ajattelutapa koituu monen maalaiskatin kohtaloksi sen lähtiessä hieman tavallista pidemmälle reissulle tai päätyessä ketun, ilveksen tai huuhkajan ruokalistalle. Kissaeläimet on alun perin tarkoitettu luontoon, mutta yksi niistä on kesyyntynyt lemmikiksi. Lemmikkikissa ei kuulu Suomen luontoon, se ei edes pärjää villiintyneenä luonnossa kunnolla talven pakkasten yli. Kissa on lemmikkieläin, ainoa villikissa Suomessa on ilves. Ulkokissojen keskimääräinen elinikä on n. 2-4 vuotta, joka on melko pieni siihen nähden että kissa voi parhaimmillaan saavuttaa 20 vuoden iän. Miten vaikeaa on toteuttaa niinkin pieni asia kuin "kissalle valjaat niskaan ja pihalle"? Miksi kissoilla muka on joku erityinen oikeus saada liikkua vapaana luonnossa, mitä ei vaikkapa koirilla tai hevosilla ole? Miksei ihmiset vaan lykkää koiraansakin yksin pihalle, kyllähän se osaa autoja varoa eikä mikään petoeläin sen kimppuun hyökkäisi, eikä se missään nimessä karkaisi, onhan sillä rakastava perhe sitä odottamassa. Monen perustelu vapaaseen ulkoiluun on, että kissan kuuluu toteuttaa luontoaan ja sen kuuluu saada metsästää ja juosta vapaana. Minä en pidä hienona katsella tienposkessa viruvia, auton ruhjomia kissoja. En myöskään pidä hienona kuulla hävinneistä kissoista, jotka mahdollisesti makaavat pedon raatelemana tai auton ruhjomana. Tai tulevat kuukausien päästä takaisin kotiin kaulapanta syöpyneenä ihon sisään ja kärsien pahoista kivuista ja tulehduksista, tappelun runtelemana tai jonkun kissanvihaajan myrkkyä syöneenä. Kaikkea tätä tapahtuu jatkuvasti vapaana ulkoilevien kissojen keskuudessa.


  Näiden ongelmien lisäksi minua hirvittää kissojen holtiton lisääntyminen. Jotkut ihmiset valitettavasti eivät leikkauta kissojaan, jonka takia villikissoja syntyy yhä enemmän ja enemmän. Täyttä puppua on se, että kissan olisi hyvä saada elämänsä aikana edes yhdet pennut, tai että kissojen luontainen tarve on saada lisääntyä ja liikkua luonnossa. Ihmettelen vain, että miksi jokaisella eläimellä, olipa se sitten koira, kissa, hamsteri, kani, lintu tai mikä tahansa, pitää teettää aina pentuja/poikasia? Koska on kiva hoitaa oman eläimen poikasia? Koska oma lemmikki on "maailman paras" ja sen pitää siksi lisääntyä? Koska halutaan rahaa? On helpommin sanottu kuin tehty löytää kaikille pennuille hyvä, rakastava, loppuelämän koti. 


Mielipiteeni tuli varmasti melko selväksi tämän postauksen myötä, lisää tekstiä tähän olisi kyllä vielä mahtunut ja olisin jaksanut kirjoittaa aiheesta lisää, mutta säästän teidät tällä kertaa siltä tekstiryöpyltä :) Hyvää alkavaa viikkoa kaikille blogini lukijoille/seuraajille!

2 kommenttia:

  1. asiaa! :) mäkin oon sitä mieltä ettei kissoja pitäis päästää kulkemaan omia teitään...

    VastaaPoista